Vlaams Sinfonietta

Raf De Keninck

Raf De Keninck werd geboren te Duffel in 1973. Voor zijn bijzondere inzet op vlak van hedendaagse kamermuziek ontving hij de BAP-Sabamprijs (1997) en de Willem Pelemansprijs. Verder werd hij laureaat van de Dexia Classics (1992), laureaat van de internationale wedstrijd Orpheus-prijs (1997), laureaat van de Nederlandse Nationale Kamermuziekwedstrijd te Almere (2005) en halve finalist van het internationale kamermuziekconcours Gaetano Zinetti te Verona, Italië. In 2014 ontving hij de "Fugatroffee" van de Unie der Belgische componisten voor het werk dat hij verrichte samen met zijn ensemble Emanon (voorloper VlaS).

 

Als klarinettist en op basklarinet creëerde hij tientallen werken die te beluisteren zijn op radio-opnames en cd-producties. Zo was er een uitzending door de Nederlandse zender Radio 4 van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam waar hij met het trio Energico optrad. Als kamermusicus en dirigent ontving hij vele lovende woorden van solisten, componisten en pedagogen. Opvallend bij elke uitvoering is zijn ingesteldheid om alle aspecten die de muziek in zich draagt tot bij het publiek en mede-uitvoerders te brengen.

 

Raf was 15 jaar lang artistiek leider van het Emanon Ensemble waarmee hij meer dan 100 werken creëerde veelal voor de grote festivals of live radio uitzendingen. Van 2010-2012 was hij verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten als coördinator en docent kamermuziek alsook docent slagtechniek en ensembledirectie. Op dit ogenblik is hij directeur Muziek aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Als jurylid is hij terug te vinden bij VLAMO, Boulevard Festival, Dexia Classics en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. Raf De Keninck realiseerde samen met Emanon en het Vlaams SInfonietta 4 cd opnames met voronamelijk Vlaamse Muziek. Meer info over Raf De Keninck kan je vinden op zijn website: www.rafdekeninck.be